Trap inmeten: 3 stappen

Het inmeten van een trap is niet ingewikkeld, het vergt vooral precisie. Via onderstaand stappenplan meet je zelf je trap in. Vervolgens kun je aan de slag met een trap (3D) bouwtekening.

Voor we direct de materie induiken: mocht je tijdens het inmeten tegen vragen aanlopen, laat het ons weten. Onze trappenexperts zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 bereikbaar.

Het voorwerk

Voor het inmeten van een trap heb je een meetlint of laserafstandsmeter, een laddertje én bij voorkeur een helpende hand nodig. Wat voor traptype je ook wil, een steektrap, bloktrap, z-trap, keepboomtrap of bordestrap: het principe van een trap inmeten is hetzelfde. Mocht je in de verbouwingsfase zitten, is het belangrijk om rekening te houden met de vloerdikte. Het zou zonde zijn om je hier in de meetfase op te verkijken.

De basis van de maatvoering van een trap is de horizontale en verticale maat van het trapgat. Voor de duidelijkheid: een trapgat is de opening om een trap door te voeren. Met andere woorden: zonder trapgat heb je niets aan een trap. Let op: je hoeft voor het inmeten van een trap niet schuin of in graden te meten. Het gaat uitsluitend om rechte maten.

Als voorbeeld gebruiken we in dit artikel een onderkwarttrap (zie onderstaande afbeelding) met drie afmetingen. Afmeting A, afmeting B en afmeting C. Voor het gemakt is de vloer in de afbeelding de begaande grond, maar het had net zo goed een verdieping kunnen zijn. Dat maakt geen verschil.

Let op: zorg altijd voor 2 cm stelruimte. Met andere woorden: trek 2 cm van de lengte en breedte van het trapgat af.

Trap inmeten voorbeeld

Stap 1: de hoogte (A)

Om het gelijk visueel te maken: we beginnen bij de lijn A. De hoogte dus. Het is net zo simpel als het lijkt. Je meet in een rechte lijn van de verdiepingsvloer tot het verdiepingsplafond. Let op: dit doe je vanaf de afgewerkte vloer: de dikte van de tegels, het laminaat of het hout tel je dus gewoon mee. Als er nog geen vloer in ligt, moet je dus de precieze dikte van je gekochte vloer mee meten.

Stap 2: de lengte (B)

De totale lengte van de trap is lijn B uit bovenstaande afbeelding. Dus niet alleen het eerste stuk van de trap: maar de gehele lengte dat de trap omvat. Hierbij is het slim om vanaf de bovenkant (bij het trapgat) te meten. Hier kan je namelijk exacter meten. Oh, en vergeet niet ook hier weer 2 centimeter stelruimte toe te passen.

Stap 3: de breedte (C)

Ook de breedte van de trap meet je bovenaan de trap bij het trapgat. Zorg dat je de hele breedte meet, en dus niet alleen de gewenste breedte van de trap! Ook hier geldt: reken 2 centimeter stelruimte. Aangezien dit de laatste stap is, doe je er goed aan om alle maten voor de zekerheid nogmaals te meten. Zo weet je zeker dat je geen fouten hebt gemaakt.

Trap laten inmeten

Kom je er zelf niet uit? Of ben je bang dat je iets verkeerd hebt ingemeten? Neem dan contact met ons op en we helpen je direct verder. Bij grote twijfel is het verstandig gebruik te maken van de inmeetservice van onze partner AA Trappen. Wij komen dan op locatie om de trap zorgvuldig op te meten. De tarieven ervan schommelen tussen de €50,- en €200,-, afhankelijk van de kilometers die we moeten afleggen.

© 2024 Stairshop
chevron-down