Gaaf dat jij je eigen 3D trap gaat ontwerpen! In deze beknopte handleiding lees je stap voor stap hoe je in 15 minuten je droomtrap ontwerpt. Liever een video-instructie? Klik hier.
Onderstaande instructies helpen je met een trap ontwerpen via onze trapconfigurator. Je krijgt de trap in 3D en ziet dus direct resultaat. Voor dat de bestelling in gang wordt gezet, controleren onze experts jouw ontwerp op juistheid. Is alles klaar? Dan ontvang jij de trap als bouwpakket.
Als allereerst is het handig om de StairOnline trapbouwtool in een nieuw tabblad te openen óf deze tekstpagina uit te printen. Zo kun je gemakkelijk schakelen tussen handleiding en de trapconfigurator. Vervolgens druk je- zonder dat je wat gedaan hebt - op weergave vernieuwen. Je ziet nu de eigenschappen van de proeftrap rechtsboven in je scherm. Nu ben je klaar om te beginnen!
1.1
Als je de configurator voor je hebt, zie je linksboven het vakje 'trapgat maatvoering'. Het eerst wat je kunt aanklikken is 'trapgat maten'. Hierbij heb je de keuze uit: rechthoekig, L-vorm en L-vorm gespiegeld. Onderstaande afbeeldingen laten zien hoe de verschillende trapgaten eruit zien. Het is eenvoudig om de vorm van je trapgat waar te nemen.
1.2
Na het invullen van de trapgatvorm, ga je verder met de maten van het trapgat. Voor een uitgebreide instructie over het inmeten van een trap: lees dit artikel. Voor een eenvoudig instructie ben je nu op de goede pagina. Op je scherm zie je de letters A, B, C en D. Deze letters kun je aanklikken. Op het moment dat je een betreffende letter aanklikt, springt er een invulschermpje naar voren. Hier kun je de specifieke afmeting invoeren. Bovendien kun je door middel van een vinkje invullen of er een muur naast de trap staat. Zowel voor de eerste als tweede verdieping. Door op 'weergave vernieuwen' te drukken, zie je direct je aanpassingen in 3D.
1.3
Onder het vlak met de letters A, B, C en D, staan de laatste twee invulvalkjes: 'traphoogte = totale hoogte plafond + vloerdikte' én 'vloerdikte (alleen belangrijk voor berekening doorloophoogte)'. Zoals je leest spreekt het redelijk voor zich. Bij 'traphoogte' begin je met meten vanaf de vloerbedekking helemaal tot aan boven. Dus eigenlijk meet je van vloerbedekking beneden tot vloerbedekking boven. De 'vloerdikte' is eenvoudig op te meten door een centimeterrol langs je tegels, laminaat of houten vloer te leggen.
2.1
Nu je de basismaten hebt ingevuld, gaan we verder met stap 2: trap model. Je komt hier door linksboven in de configurator op het gelijknamige vakje te klikken. Je ziet dat je direct kunt kiezen uit meerdere modellen:
Benieuwd naar hoe de trapmodellen er op de 3D tekening uit komen te zien? Klik ze dan aan en druk vervolgens op weergave vernieuwen. Als je eenmaal je gewenste trapmodel hebt uitgekozen, kun je verder naar de volgende stap.
2.2
Door op de 'B' te klikken kun je de breedte van de trap invullen. Voor de duidelijkheid: bij stap 1 heb je de trapgatmaten ingevuld, nu gaan we verder met de maten van de trap zelf. 'B' is dus de breedte maat. De breedte van een trap meet je door vanaf de buitenkant van de trapboom naar de andere buitenkant van de trapboom te meten.
2.3
We gaan verder met de lengte van de trap. Die kun je op twee manieren meten: op basis van de aantrede (zie bovenstaande afbeelding 'begrippen') of op basis van de totale lengte. Standaard staat 'gebruik aantrede' aangevinkt met een normale aantrede van 210. Wanneer je op dit vinkje klikt, verdwijnt het vinkje en verschijnt de letter 'A'. Daar kun je vervolgens de lengte van je trap invoeren. De aantrede wordt op basis daarvan aangepast. Je kunt dus zelf bepalen hoe lang jij je trap wil hebben.
Let op: onze experts meten altijd na voordat het bestelproces in werking gaat. Zo weet je zeker dat de trap goed past.
2.4
Helemaal onderin zie je 'afstand tot looplijn' en 'radius looplijn'. Dit zijn standaard maten die je niet hoeft te veranderen. Het staat dus al goed ingesteld.
3.1
We zijn beland bij de laatste stap: 'houtsoort + details'. Het eerste vakje dat je kunt aanklikken is 'spijlsoorten wel/niet op de vloer'. Je krijgt nu een keuzemenu:
Het is voor de veiligheid altijd aan te raden om wél voor vloerhekken te kiezen. Dit zorgt simpelweg voor veiligheid én het staat mooier. Wanneer je besluit om achteraf een vloerhek te kopen, krijg je te maken met extra (verzend)kosten. Om die reden kun je het beter direct mee bestellen.
3.2
Vervolgens zie je 'houtsoort trap' en 'houtsoorten treden' staan. Wij werken standaard met grenen. Dit is qua prijs-kwaliteitverhouding het beste houtsoort voor trappen. Voor de treden kun je eventueel nog kiezen voor eiken. Heb je specifieke wensen voor andere houtsoorten? Neem dan contact met ons op.
Let op: de kleuren in de configurator wijken af van de daadwerkelijke kleuren. Je krijgt de trap altijd in kleur RAL 9010 geleverd, zodat je de trap zelf naar wens kunt verven.
3.3
Als je nog een stapje naar onder gaat zie je 'verfbehandeling exclusief treden' en 'verfbehandeling treden' staan. Ook dit doen wij met standaard verf: RAL 9010 voor de trap en grondverf voor de treden. Na de levering van de trap kun je 'm in de gewenste kleur schilderen. Een zwarte trap is bijvoorbeeld zeer populair de laatste tijd.
3.4
De laatste stap is eenvoudig: wil je een open of dichte trap? Een open trap is ruimtelijker, een dichte trap is beter qua isolatie. Als je een keuze hebt gemaakt, druk je op weergave vernieuwen. Voilà: je bent klaar!
3.5
Rechts in je scherm zie je de afmetingen, de prijs en de offerte-aanvraagknop. Als je daar op drukt, kun je je gegevens invullen, inclusief een opmerking. Als je op 'verstuur offerte-aanvraag' drukt, krijgen wij jouw trap binnen. Onze experts meten alles zorgvuldig na, en nemen contact met je op als er iets niet klopt. Als alles gereed is krijg je een bericht met jouw trap in 3D en de factuur. De productie kan van start en de trap wordt op afspraak geleverd.